Çok düşük kalorili diyetler neden zararlı?
Açlık durumunda vücudumuz kendi dokularını yakarak enerji üretir. Bu dokularda enerji sağlayan ögeler yağ ve proteindir. Karbonhidrat çok az bulunur. Normal koşullarda ise günlük harcanan enerjinin en az %40’ı karbonhidrattan sağlanır.
Sağlıklı beslenmede günlük alınan enerjinin %25-35'inin yağdan, %50-60'ının karbonhidrattan, %25’inin proteinden gelmesi önerilir.
Açlıkta protein ve yağ kullanıldığından, yağların yıkım ürünü olan 'keton cisimler' denen moleküllerin miktarı kanda artar. Aynı zamanda kanın asitliği de artar. Bu duruma 'ketoasidoz' denir. Organların düzenli çalışması için nötr ortamda olması gerektiğinden yaşam tehlikeye girer. Aynı şekilde hızlı zayıflama için uygulanan karbonhidratsız diyetlerde ketoasidoza sebep olabilir.
Beynimiz enerji kaynağı olarak karbonhidratın temel birimi olan glikozu kullanır. Yeterli karbonhidrat alınmadığında ya da kullanılamadığında insanın beyin işlevleri yavaşlar. Bu durumda doku yıkımıyla yağ ve proteinden glikoz üretimine yönelir. Bunların miktarı iyice azaldığında ise ölüm kaçınılmaz olur.
Çok düşük kalorili diyetler karaciğer ve böbrek için de zararlıdır. Protein karaciğerde metabolize olur ve çok protein yıkımı karaciğerin daha çok çalışmasını gerektirir. Aşırı yükle karşılaşan karaciğer zamanla yıpranır. Aşırı yıkım sonucu oluşan üreyi atmak için de böbrekler çok çalışmak zorunda kalır ve zamanla yıpranır.
Bütün bu nedenlerden dolayı çok düşük kalorili ve karbonhidratsız diyetler yaşam için tehlikelidir. Diyetin enerji içeriği azaltılırken protein, karbonhidrat ve yağ dengesine ve yeterli olmasına dikkat edelim.
DYT. ESRA KOÇAK
Yorumlar