KİLO ALMAK İSTEYENLERE TÜYOLAR


KİLO ALMAK İSTEYENLERE TÜYOLAR

Zayıflığın çeşitli nedenleri vardır. Harcanan enerjiden daha azının alınması, kalite ve miktar yönünden yetersiz beslenme, sindirim ve dolaşım bozuklukları, hormonal dengesizlikler, enfeksiyon ve parazitler sebebiyle alınan besinlerin vücutta kullanılamaması sonucu oluşabilir.

Diyetin kalite ve miktar yönünden yetersi olmasının çeşitli nedenleri olabilir.

  1. Bilgisizlik. Özellikle çocuk beslenmesinde, çocukların gereksinimlerinin ve besinlerin besin değerlerinin bilinmemesi yeterli ve dengeli beslenmeyi engelleyici faktörlerden biridir.
  2. Hazır beslenme. Çalışma koşullar, vakit sıkıntısı, öğrenci evinde kalıyor olmak, yemek yapmayı bilmemek ve üşengeçlik gibi sebeplerle hazır gıdalara yöneliyor olabilirsiniz. Bu durumda kalite yönünden zayıf beslenmiş olursunuz.
  3. Maddi imkansızlık sebebiyle kaliteli ve miktar yönünden zayıf besleniyor olabilirsiniz.
  4. Hastalık gibi durumlarda artan enerji ihtiyacını karşılayamıyor olabilirsiniz.
  5. Küçük yaşlardan dengeli ve yeterli beslenme alışkanlığı kazanmamış olabilirsiniz. Bu durum yemeğe karşı isteksizlik oluşturmuş olabilir.
  6. Özellikle gençlerde bedenini beğenmeme, mankenlere özenme, şişmanlıktan korkarak hatalı ve kontrolsüz uygulanan diyetler.

Zayıflık, basitçe BKİ değerine bakarak tespit edilir. Bulunan sonuç 18,5 altında ise zayıf, 16 altında ise çok zayıf olarak değerlendirilir.

Zayıflığın düzeltilmesi için önce nedeninin belirlenmesi gerekir. Eğer besinlerin vücutta kullanılması ile ilgili bir bozukluktan ileri geliyorsa sadece diyetle sonuç alınamaz. Örneğin bireyde bağırsak paraziti bulunuyorsa öncelikle parazitin temizlenmesi gerekir. Zayıflığın nedeni diyet enerjisinin yetersizliğiyse düzeltilmesi daha kolaydır. Peki zayıflığın düzeltilmesi için nelere dikkat etmeliyiz?

  • Öncelikle harcanandan yüksek enerjili bir beslenme programı uygulanmalıdır.
  • Protein kalitesi yüksek besinler tüketilmelidir (et, balık ve süt grubu besinler).
  • Küçük hacimli ve yoğun kalorili besinler tercih edilmelidir (kuru yemişler, kuru meyveler).
  • Ana öğünlerde mide hacmini dolduracak çorba gibi sıvı gıdalar, yemeklerden önce yenmemelidir.
  • Kontrollü bir şekilde bal, pekmez, reçel, kaymak, tereyağı, tahin, fındık/fıstık ezmeleri kalori açığını kapatmak için kullanılabilir.
  • Yemeklerden önce ve yemek sırasında fazla sıvı alınması mide hacmini dolduracağı için istemediğimiz bir durum. Suyun yemekten sonra içilmesi daha doğrudur.
  • Enerji açığını kapatmak için sıvı kaloriler kullanılabilir (taze meyve suları, ev yapımı limonatalar ve soğuk çaylar, smoothiler vb.).

Birey normal ağırlığına yaklaştığında kilonun korunması için bir beslenme uzmanı tarafından beslenme programı güncellenmelidir.

Aşırı zayıflığın önüne geçilmediği durumlarda vücudun hastalıklara karşı direnci azalır. Enfeksiyonlar daha kolay oluşur ve zaraları ağır seyreder, iyileşmeleri zorlaşır. Menapoz sonrası osteoporosiz riski artar. Deri altı yağ tabakası yetersiz olduğu için vücut ısısının denetimi zorlaşır ve çabuk yorulabilirler. Unutmayın aşırı zayıflık, aşırı şişmanlık kadar yaşam süresini  kısaltır.

 DYT. ESRA KOÇAK

Yorumlar