KİLO ALMAK İSTEYENLERE TÜYOLAR
Zayıflığın çeşitli
nedenleri vardır. Harcanan enerjiden daha azının alınması, kalite ve miktar
yönünden yetersiz beslenme, sindirim ve dolaşım bozuklukları, hormonal dengesizlikler,
enfeksiyon ve parazitler sebebiyle alınan besinlerin vücutta kullanılamaması
sonucu oluşabilir.
Diyetin kalite ve miktar
yönünden yetersi olmasının çeşitli nedenleri olabilir.
- Bilgisizlik. Özellikle çocuk beslenmesinde,
çocukların gereksinimlerinin ve besinlerin besin değerlerinin bilinmemesi
yeterli ve dengeli beslenmeyi engelleyici faktörlerden biridir.
- Hazır beslenme. Çalışma koşullar, vakit
sıkıntısı, öğrenci evinde kalıyor olmak, yemek yapmayı bilmemek ve üşengeçlik
gibi sebeplerle hazır gıdalara yöneliyor olabilirsiniz. Bu durumda kalite
yönünden zayıf beslenmiş olursunuz.
- Maddi imkansızlık sebebiyle kaliteli ve miktar
yönünden zayıf besleniyor olabilirsiniz.
- Hastalık gibi durumlarda artan enerji
ihtiyacını karşılayamıyor olabilirsiniz.
- Küçük yaşlardan dengeli ve yeterli beslenme
alışkanlığı kazanmamış olabilirsiniz. Bu durum yemeğe karşı isteksizlik oluşturmuş
olabilir.
- Özellikle gençlerde bedenini beğenmeme, mankenlere
özenme, şişmanlıktan korkarak hatalı ve kontrolsüz uygulanan diyetler.
Zayıflık, basitçe BKİ
değerine bakarak tespit edilir. Bulunan sonuç 18,5 altında ise zayıf, 16 altında
ise çok zayıf olarak değerlendirilir.
Zayıflığın düzeltilmesi
için önce nedeninin belirlenmesi gerekir. Eğer besinlerin vücutta kullanılması
ile ilgili bir bozukluktan ileri geliyorsa sadece diyetle sonuç alınamaz. Örneğin
bireyde bağırsak paraziti bulunuyorsa öncelikle parazitin temizlenmesi gerekir.
Zayıflığın nedeni diyet enerjisinin yetersizliğiyse düzeltilmesi daha kolaydır.
Peki zayıflığın düzeltilmesi için nelere dikkat etmeliyiz?
- Öncelikle harcanandan yüksek enerjili bir beslenme
programı uygulanmalıdır.
- Protein kalitesi yüksek besinler tüketilmelidir
(et, balık ve süt grubu besinler).
- Küçük hacimli ve yoğun kalorili besinler tercih
edilmelidir (kuru yemişler, kuru meyveler).
- Ana öğünlerde mide hacmini dolduracak çorba
gibi sıvı gıdalar, yemeklerden önce yenmemelidir.
- Kontrollü bir şekilde bal, pekmez, reçel,
kaymak, tereyağı, tahin, fındık/fıstık ezmeleri kalori açığını kapatmak için
kullanılabilir.
- Yemeklerden önce ve yemek sırasında fazla sıvı
alınması mide hacmini dolduracağı için istemediğimiz bir durum. Suyun yemekten sonra
içilmesi daha doğrudur.
- Enerji açığını kapatmak için sıvı kaloriler kullanılabilir
(taze meyve suları, ev yapımı limonatalar ve soğuk çaylar, smoothiler vb.).
Birey normal ağırlığına
yaklaştığında kilonun korunması için bir beslenme uzmanı tarafından beslenme
programı güncellenmelidir.
Aşırı zayıflığın önüne
geçilmediği durumlarda vücudun hastalıklara karşı direnci azalır. Enfeksiyonlar
daha kolay oluşur ve zaraları ağır seyreder, iyileşmeleri zorlaşır. Menapoz sonrası
osteoporosiz riski artar. Deri altı yağ tabakası yetersiz olduğu için vücut ısısının
denetimi zorlaşır ve çabuk yorulabilirler. Unutmayın aşırı zayıflık, aşırı
şişmanlık kadar yaşam süresini kısaltır.
Yorumlar