Hemprobiyotiklerhem
prebiyotikler ikisi de beslenmemizde oldukça büyük önem taşırlar. Peki, probiyotik ve
prebiyotikler sağlık döngüsünün neresindedir? Bağırsaklarımız,
yani ikinci beynimiz. Son yıllarda çeşitli adlar altında bu ürünler marketlerde
yerlerini almaktadır. Probiyotikler, belirli gıdalarda veya takviyede bulunan canlı bakterilerdir. Prebiyotikler,
insanların sindiremediği karbonhidrat türlerinden (çoğunlukla lif) oluşur.
Bağırsağınızdaki faydalı bakteri bu lif
ile besleniyor.
Probiyotik bakteriler genelde lactobasillus ve bilidobacterium olmak üzere iki grupta toplanır. Bu bakterilerin bağırsakta çoğalmasını etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bunlardan biri anne sütüyle beslenmedir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin bağırsaklarında bilido bakteriler bulunurken mamayla beslenenlerde bulunmamaktadır. Bu nedenle yenidoğan bebeklerde anne sütüyle beslenme bebeği bağırsak enfeksiyonlarından korur. Bu konuda yapılan araştırmalar diyet posasını oluşturan ögelerden biri olan ve oligosakkaritler olarak bilinen karbonhidratların probiyotik bakterilerin çoğalmasını sağladıklarını göstermiştir. Probiyotik bakteriler bu ögeleri enerji kaynağı olarak kullanarak çoğalmaktadır. Bu nedenle bu ögelere prebiyotikler denmektedir. Prebiyotiklerin başlıca kaynakları;
- soğan,
- sarımsak,
- yer elması,
- muz,
- pırasa,
- yulaf
- çilek,
- tam tahıl ürünleri,
- kuru baklagillerdir.
Başlıca probiyotik ürünlerimiz ise
- ev yoğurdu,
- probiyotikli yoğurt,
- kefir,
- şalgam suyu,
- bazı turşu türleri (pastörize edilmemiş),
- boza,
- tarhanadır.
DYT. ESRA KOÇAK

Yorumlar